OU DE REIG

Nom científic: Amanita caesarea.
Nom col·loquial: Ou de reig  
Característiques:  Pot arribar a fer uns 15 cm. d'alçària, amb un barret de 8–20 cm., primer hemisfèric i finalment aplanat, amb el marge recte i lleugerament acanalat.
La cutícula, que és separable, és llisa i lluent, un xic lubrificada en temps humit, de color taronja vermellós viu, que amb el temps s’esgrogueix i es fa més pàlida. A vegades pot presentar restes de vel.
La carn és tendra, de color blanc, excepte sota la cutícula i a l'exterior del peu, on és d'un groc de rovell d'ou i amb la volva blanca a la part baixa del peu.
Hàbitat: Viu a les terres baixes en boscos de planifolis, associat bàsicament amb sureress, alzines, roures i castanyers, en llocs nets i il·luminats orientats a llevant (l'est), amb clara preferència pels terres silícics i saulosos.
Fructifica des de la primavera fins a començaments de la tardor, ja que no és gens amant del fred.

Aspecte culinari: És un bolet molt apreciat a Catalunya perquè és molt complicat de trobar-lo.
L'ou de reig és un bolet especial també a la cuina, amb un gust exquisit que recorda més al marisc que als bolets i té una fantàstica textura similar a la mantega.(Rissotto de safrà amb ous de reig.)
A l'hora de cuinar-lo es pot menjar cru en carpaccio o cuinat en tantes combinacions com ens doni la imaginació.
Només s'ha de tenir en compte una cosa: ha de cuinar-se poc i no es pot barrejar amb res que tingui gust fort, ja que en tots dos casos perdriem el sabor d'aquest bolet. 
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada