ROVELLÓ

Nom científic: Lactarius sanguifluus

Nom col·loquial: Rovelló (també es conegut com a Pinatell)

Característiques: El barret del rovelló és del color de la seva sang, taronja o vermellós, al igual que les làmines. El barret també presenta en la majoria de les espècies cercles concèntrics d'un color més fosc, i amb punts al peu.
Quan es talla surt un color vinós que podria semblar sang, que en poc temps es torna de color verdós i té el barret convex, però a mesura que creix, s'aplana i acaba en forma d'embut. Té les làmines fines i té el peu rabassut i sol estar tacat. El rovelló és un excel·lent comestible.

Hàbitat: Es fa en pinedes de sòl calcari, és propi de boscos assolellats i de terres baixes.

Usos culinaris: Carn suculenta. Utilitzar només el barret. Cuinar a la graella (a la brasa) o preparar-la íntegra a la paella amb julivert. Té un sabor suaument amarg.
La carn, de consistència poc fibrosa, s'esquerda fàcilment durant la cocció, sobretot si és prolongada, tendint a convertir-se en una pasta poc desitjable.
També es conserva en sal per utilitzar-lo fora de temporada a l'elaboració dels típics guisats de carn amb bolets. Igualment es conserva a la vinagreta i s'utilitza com a entrant o per acompanyar un entremès.
Sol cuinar-se amb oli d'oliva, ceba, all, vi blanc, farina i sal. Magnífic complement dels guisats de carn. Excel·lent en guisats de caça (perdiu, conill o llebre). Molt bo en guisat amb patates i xoriço.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada